Lekkage gevaarlijke stof bij Shell Pernis gestopt

De hulpdiensten zijn afgelopen maandagavond opnieuw uitgerukt voor een incident bij Shell Pernis in Rotterdam. Het ging deze keer om een lekkage van het zure fluorwaterstof. Eerder werd gemeld dat een gaswolk richting Rotterdam Hoogvliet zou drijven, maar dat bleek echter niet het geval. Een lage concentratie van de fluorwaterstof zou zijn vrijgekomen bij het spoelen van leidingen.

De melding van de lekkage werd maandag rond 22.15 uur gedaan. Rond 0.30 uur had personeel van Shell het lek gedicht, meldt de Veiligheidsregio. De gevaarlijke stof is binnen het Shell-terrein gebleven. “We betreuren het dat we opnieuw voor overlast en onrust hebben gezorgd in de omgeving van onze raffinaderij”, liet Shell weten.

Eerder bracht de DCMR Milieudienst Rijnmond het bericht naar buiten dat de gaswolk richting Rotterdam Hoogvliet dreef. Daar was volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio geen sprake van, zegt hij tegen NU.nl. “Het gaat niet eens om een wolk.” Een woordvoerder van de DCMR zegt desgevraagd dat nog moet worden uitgezocht waarom die melding werd gedaan. “Dat is een heel vervelend misverstand geweest.”