Luchtvervoer gevaarlijke stoffen bij luchtmacht gaat vaak fout

De luchtmacht vervoert in vliegtuigen gevaarlijke stoffen die helemaal niet door de lucht getransporteerd mogen worden. Zo melden RTL en Nieuwsuur op basis van een vertrouwelijk rapport van Defensie van mei vorig jaar. In het onderzoek wordt gesproken van een ‘grote hoeveelheid voorvallen’. Ook veel stoffen worden tijdens vervoer niet goed verpakt, zoals zuurstofflessen en chemicaliën.

Niet de juiste kennis

In het rapport staat dat de betrokken leidinggevenden onvoldoende op de hoogte zijn ‘van de processen en regelgeving met betrekking tot het vervoer van gevaarlijke stoffen’. Ook andere medewerkers die bij het vervoer betrokken zijn, hebben niet de juiste kennis. “Dit kan de medewerker zelf, zijn directe collega’s en defensiematerieel in gevaar brengen.”

Letterlijk staat in het rapport: “Zendingen vanuit het uitzendgebied die door de lucht richting Nederland komen, zijn met regelmaat verkeerd verpakt, gelabeld of gedocumenteerd; of bestaan uit items die helemaal niet door de lucht vervoerd mogen worden in die staat of samenstelling. Dit kan direct gevaar opleveren voor het vliegtuig, de bemanning en daarbij ook consequenties hebben mocht een dergelijke lading in het buitenland door de lokale autoriteiten gecontroleerd worden.”

‘Controles aangescherpt’

Jean Debie van de militaire vakbond VBM noemt de situatie, zoals beschreven in het rapport, ‘onverantwoord voor de medewerkers van Defensie en de samenleving’.

Defensie laat weten dat het interne luchtmachtonderzoek onderdeel is van de ‘reguliere verbetercyclus’ van de luchtmacht op veiligheidsgebied. “De verbetermaatregelen worden nu uitgevoerd en zijn inmiddels al zichtbaar binnen de bedrijfsveiligheidsorganisatie. Zo zijn er bij ieder luchtmachtonderdeel inmiddels Veiligheidsadviseurs Gevaarlijke Stoffen aangesteld en zijn controles verder aangescherpt.”

 

(bron: RTL)