Mepavex bouwt op Noordland pgs15 opslag voor 20.000 pallets

Naast de opslag van Noordland 12 aan de Conradweg in Bergen op Zoom verrijst nog dit jaar een nieuw pgs15 opslag.

De Roosendaalse bouwer ASK Romein is eind vorig jaar gestart met de bouw van Noordland 13, zoals het nieuwe pakhuis gaat heten. Maar liefst 800 heipalen gaan de grond in voor de dragende constructie. De langste is 20 meter. Nog eens 6.000 palen zijn nodig voor de vloer. Dit najaar moet het complex van 23.000 vierkante meter klaar zijn. Goed voor de opslag van 20.000 pallets: 2- tot 4.000 meer dan in Noordland 12.

PGS15 en opgeleid

Dat pakhuis is gebouwd voor de pgs15 opslag van gevaarlijke chemische stoffen. Noordland 13 is bedoeld voor iets minder gevaarlijke stoffen. Met de realisatie van de nieuwbouw heeft Mepavex straks de beschikking over 180.000 vierkante meter opslagruimte. Gaat de groei in dit tempo door, dan verwacht directeur Arn van der Vorst uitbreiding van nog eens twee pgs15 magazijnen.

Mepavex heeft in totaal 14 hectare grond in eigendom op Noordland. Van der Vorst ziet toekomst in de pgs15 opslag. Zorgen heeft hij ook. Zoals over de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel (logistiek opgeleid met PGS15 training en basiskennis gevaarlijke stoffen). ,,Mensen in de logistiek vinden is lastig. Laat staan mensen die met gevaarlijke stoffen mogen werken. Dat vormt in de toekomst onze grootste uitdaging.”

Noordland 13 biedt straks 25 extra arbeidsplaatsen.Daarom start Mepavex, samen met een uitzendorganisatie, met het intern opleiden van logistiek personeel. Volledig automatiseren van de pakhuizen is volgens Van der Vorst geen oplossing. ,,Dat loont niet door de veelheid aan klanten. Met medewerkers blijf je bovendien flexibeler.”
Afmetingen

Bij alleen uitbreiding van opslag blijft het de komende jaren niet. Achter de dijk, die grenst aan Noordland 12 en 13, moet eind 2019 de Markiezaat Container Terminal (MCT) verrijzen. Met Waterschap Brabantse Delta lopen gesprekken over de afmetingen.

,,We willen buitendijks 2.200 containers kwijt en de ruimte is beperkt”, zegt Van der Vorst. De MCT komt er omdat het huurcontract van de terminal aan de Vierlinghweg volgend jaar afloopt. De MCT heeft nu al een apart terrein ingericht ten noorden van Noordland 12 waar containers staan.

bron: ad