Boetes voor postpakket zonder etiket

ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) heeft bij vier postsorteercentra in totaal zeventien pakketten gevonden met gevaarlijke stoffen welke niet voorzien waren van de benodigde gevaarsetiketten. Zo troffen de inspecteurs onder meer haarlak, waterstofperoxide en gebruikte ziekenhuisnaalden aan in pakketten zonder dat deze voorzien waren van de vereiste gevaarsetiketten.

Op deze geconstateerde overtredingen staan hoge boetes. Zo kan de afzender van het ziekenhuisafval, hoewel verpakt in een speciale naaldenbeker, rekenen op een boete van „een paar duizend euro”, zegt een woordvoerder van de inspectie en kunnen de afzenders van de ’gevaarlijke’ verzorgingsproducten een boete van 750 euro tegemoet zien.

De medewerkers van de sorteercentra en de bezorgers zijn zich vaak niet bewust van de risico’s van de stoffen. Zeker als er geen etiketten op staan. Dat is dan ook de reden dat de boetes zo hoogzijn. „Er kunnen brandwonden ontstaan of mensen kunnen onwel worden.” In maart werd nog iemand in een sorteercentrum onwel door de inhoud van een pakketje. De controles van ILT vonden plaats bij GLS in Rotterdam, PostNL in Amersfoort, DPD in Veenendaal en TNT in Amsterdam. Het is niet eerste inspectie en ook niet de laatste.