Uitrol van cameraherkenning goederenwagons met gevaarlijke stoffen

Een systeem waarbij baansensoren en slimme camera’s goederenwagons met gevaarlijke stoffen automatisch herkennen, wordt nu landelijk uitgerold. Dat meldde staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur recent. In de afgelopen jaren werd er al een proef met deze techniek succesvol uitgevoerd op Kijfhoek.

Op emplacement Kijfhoek staat sinds najaar 2016 een blauwe testcontainer waar sensoren en andere nieuwe technieken op worden uitgetest. Het systeem met baansensors en slimme camera’s wordt nu verder ontwikkeld en uitgerold op alle emplacementen waar met gevaarlijke stoffen wordt gerangeerd. Het totale traject zal ongeveer twee tot drie jaar duren. Met een andere pilot, waarbij wagons werden voorzien van GPS, is gestopt.

Uit cijfers van de Leefomgeving en Transport bleek uit controles dat in 2016 op emplacementen slechts 75 procent van de wagons met gevaarlijke stoffen correct zijn geregistreerd (conform RID). Om die reden zijn ProRail en TU Delft het systeem met cameradetectie gaan ontwikkelen. Het zal volgens de staatssecretaris echter wel twee tot drie jaar duren voordat deze techniek op alle emplacementen is uitgerold.

De juiste registratie van wagons met gevaarlijke stoffen stond voor het eerst grootschalig ter discussie toen op 14 januari 2011 een grote brand uitbrak op rangeerterrein Kijfhoek. De brand brak uit doordat een aantal goederenwagons met gevaarlijke stoffen op elkaar botsten tijdens het rangeren. Tijdens de brand werd groot alarm geslagen, waarna bewoners uit de omgeving werden geëvacueerd.

Nederland heeft 25 emplacementen in Nederland waar met gevaarlijke stoffen gerangeerd mag worden. De sector, ministerie van Infrastructuur en Milieu en Brandweer Nederland zijn in de zomer van 2016 gestart met een intensief verbeterprogramma (Railmap W-LIS) met als doel de registratie van gevaarlijke stoffen op 100 procent te krijgen. (bron spoorpro)