In CLM deze editie: Is er – wat het ADR betreft – verschil tussen een houten vat en een houten ton of zijn het synoniemen die door elkaar gebruikt worden?
In het dagelijks gebruik lijken beide hetzelfde te zijn; denk aan een (houten) wijnvat dat uiteindelijk dienst doet als regenton. Hoewel er in beide gevallen een vloeistof in wordt bewaard zonder dat er sprake hoeft te zijn van lekkage, is er voor wat betreft het verpakken van een gevaarlijke stof een verschil.
Hoofdstuk 1.2.1 (definities) geeft uitsluitsel:
Vat: een cilindrische verpakking van metaal, karton, kunststof, gelamineerd hout of van een ander
geschikt materiaal, met platte of gewelfde bodem. Onder deze definitie vallen ook verpakkingen met een andere vorm, bijv. ronde verpakkingen met een kegelvormig bovenstuk of verpakkingen in de vorm van een emmer. Houten tonnen en jerrycans vallen niet onder deze definitie;
Houten ton: een verpakking van natuurlijk hout met cirkelvormige doorsnede met gewelfde
wanden, samengesteld uit duigen en bodems en voorzien van hoepels;
Sectie 6.1.2.5 leert dat een ton niet wordt genoemd als verpakkingssoort. Een vat wordt wel genoemd. Binnen het ADR zijn er verschillende verpakkingsinstructies die een vat van gelamineerd hout als verpakkingsmogelijkheid bieden, zij het dan als combinatie- of buitenverpakking. Een ton komt nagenoeg niet als verpakkingsmethode voor.
Echter, bij UN3065, 3, III (Alcoholische dranken met meer dan 24 vol.-% en ten hoogste 70 vol.-% alcohol) wordt in kolom 9a van tabel 3.2 (Bijzondere bepalingen verpakkingen) bijzonder verpakkingsvoorschrift PP2 genoemd: Voor UN-nummer 3065 mogen houten tonnen met een inhoud van ten hoogste 250 liter worden gebruikt, die niet voldoen aan de bepalingen van hoofdstuk 6.1.
Lees verder: https://www.chemische-logistiek.nl/adr-vraagbaak/vraag11-4/
Bron: CLM
Oefenen voor het examen Veiligheidsadviseur of op zoek naar oefenvragen voor de ADR chauffeur?